1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

GTA Vice City, freezes :(

Discussion in 'Software' started by Can't come up with any, Dec 28, 2003.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Hi folks,

    Just got GTA Vice City, installed it, but a couple of minutes after I start, everything freezes. Loose control of everything, even Ctrl.Alt.Del. have to reboot manually. No error messages at all, and the funny thing is that the radio keeps playing without jamming. I don't understand, I played Unreal and Sof without so much as a glitch. I tried re-installing it without downloading the music cd to harddrive, tried stopping traffic with my firewall so I don't get any incoming scans, closed my Avast AV. Even double checked my drivers, but nothing helps.

    My specs.

    Windows 98
    System Information
    Time of this report: 12/28/2003, 16:36:13
    Machine name:
    Operating System: Windows 98 (4.10, Build 1998)
    Language: French (Regional Setting: French)
    System Manufacturer: n/a
    System Model: n/a
    BIOS: Award
    Processor: Intel Pentium III, ~1.0GHz
    Memory: 512MB RAM
    Page File: 109MB used, 1427MB available
    Windows Dir: C:\WINDOWS
    DirectX Version: DirectX 9.0a (4.09.0000.0901)
    DX Setup Parameters: /PackageInstall
    DxDiag Version: 4.09.0000.0901 32bit

    DxDiag Notes
    DirectX Files Tab: No problems found.
    Display Tab 1: No problems found.
    Sound Tab 1: No problems found.
    Music Tab: No problems found.
    Input Tab: No problems found.
    Network Tab: No problems found.

    DirectX Debug Levels
    Direct3D: 0/4 (n/a)
    DirectDraw: 0/4 (retail)
    DirectInput: 0/5 (n/a)
    DirectMusic: 0/5 (n/a)
    DirectPlay: 0/9 (retail)
    DirectSound: 0/5 (retail)
    DirectShow: 0/6 (retail)

    Display Devices
    Card name: RADEON VE
    Manufacturer: ATI Tech. - Enhanced
    Chip type:
    DAC type:
    Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_5159&SUBSYS_013A1002&REV_00\000800
    Display Memory: 32.0 MB
    Current Mode: 800 x 600 (32 bit)(default refresh rate)
    Monitor: ViewSonic E70f
    Monitor Max Res: 1280,1024
    Driver Name: ATI2DRAG.DRV
    Driver Version: 4.13.0001.7075 (English)
    DDI Version: 8
    Driver Attributes: Final Retail
    Driver Date/Size: 1/18/2001 00:04:10, 70592 bytes
    WHQL Logo'd: n/a
    WHQL Date Stamp: n/a
    VDD: *vdd,*vflatd
    Mini VDD Date: , 0 bytes
    Device Identifier: {D7B71EE2-1219-11CF-FD7B-3B21A2C2C935}
    Vendor ID: 0x1002
    Device ID: 0x5159
    SubSys ID: 0x013A1002
    Revision ID: 0x0000
    Revision ID: 0x0000
    Video Accel:
    Deinterlace Caps: n/a
    Registry: OK
    DDraw Status: Enabled
    D3D Status: Enabled
    AGP Status: Enabled
    DDraw Test Result: Not run
    D3D7 Test Result: Not run
    D3D8 Test Result: Not run
    D3D9 Test Result: Not run

    Sound Devices
    Description: DirectSound (Sortie son SB Live! [1000])
    Default Sound Playback: Yes
    Default Voice Playback: Yes
    Hardware ID: PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80611102&REV_07\BUS_00&DEV_07&FUNC_00
    Manufacturer ID: 2
    Product ID: 104
    Type: VXD
    Driver Name: EMU10K1.VXD
    Driver Version: 4.12.0001.0905 (English)
    Driver Attributes: Final Retail
    WHQL Logo'd: n/a
    Date and Size: 9/7/2000 19:15:12, 382541 bytes
    Other Files: emu10k1.vxd
    Driver Provider: Creative
    HW Accel Level: Full
    Cap Flags: 0x0
    Min/Max Sample Rate: 0, 0
    Static/Strm HW Mix Bufs: 0, 0
    Static/Strm HW 3D Bufs: 0, 0
    HW Memory: 0
    Voice Management: Yes
    EAX(tm) 2.0 Listen/Src: Yes, Yes
    I3DL2(tm) Listen/Src: No, No
    Sensaura(tm) ZoomFX(tm): No
    Registry: OK
    Sound Test Result: Not run

    Sound Capture Devices
    Description: Entrée son SB Live! [1000] (émulé)
    Default Sound Capture: Yes
    Default Voice Capture: Yes
    Driver Name:
    Driver Version:
    Driver Attributes:
    Date and Size:
    Cap Flags: 0x0
    Format Flags: 0x0

    DLS Path: C:\WINDOWS\system32\drivers\gm.dls
    DLS Version: 1.00.0016.0002
    Acceleration: n/a
    Ports: Microsoft Synthesizer, Software (Not Kernel Mode), Output, DLS, Internal, Default Port
    MIDI Mapper, Hardware (Not Kernel Mode), Output, No DLS, Internal
    Creative S/W Synth, Hardware (Not Kernel Mode), Output, No DLS, Internal
    A: SynthÚtiseur MIDI SB Live!, Hardware (Not Kernel Mode), Output, No DLS, Internal
    B: SynthÚtiseur MIDI SB Live!, Hardware (Not Kernel Mode), Output, No DLS, Internal
    Sortie MIDI SB Live! [1000], Hardware (Not Kernel Mode), Output, No DLS, External
    EntrÚe MIDI SB Live! [1000], Hardware (Not Kernel Mode), Input, No DLS, External
    Registry: OK
    Test Result: Not run

    DirectInput Devices
    Device Name: Souris
    Attached: 1
    Controller ID: n/a
    Vendor/Product ID: n/a
    FF Driver: n/a

    Device Name: Clavier
    Attached: 1
    Controller ID: n/a
    Vendor/Product ID: n/a
    FF Driver: n/a

    Poll w/ Interrupt: Yes
    Registry: OK

    USB Devices

    Gameport Devices

    PS/2 Devices

    DirectPlay Service Providers
    DirectPlay8 IPX Service Provider - Registry: OK, File: dpnet.dll (4.09.0000.0900)
    DirectPlay8 TCP/IP Service Provider - Registry: OK, File: dpnet.dll (4.09.0000.0900)
    DirectPlay8 Modem Service Provider - Registry: OK, File: dpnet.dll (4.09.0000.0900)
    DirectPlay8 Serial Service Provider - Registry: OK, File: dpnet.dll (4.09.0000.0900)
    Serial Connection For DirectPlay - Registry: OK, File: dpmodemx.dll (4.09.0000.0900)
    Modem Connection For DirectPlay - Registry: OK, File: dpmodemx.dll (4.09.0000.0900)
    Internet TCP/IP Connection For DirectPlay - Registry: OK, File: dpwsockx.dll (4.09.0000.0900)
    IPX Connection For DirectPlay - Registry: OK, File: dpwsockx.dll (4.09.0000.0900)

    DirectPlay Voice Wizard Tests: Full Duplex: Not run, Half Duplex: Not run, Mic: Not run
    DirectPlay Test Result: Not run
    Registry: OK

    DirectPlay Adapters
    DirectPlay8 TCP/IP Service Provider: 6
    DirectPlay8 Serial Service Provider: COM1
    DirectPlay8 Serial Service Provider: COM2

    DirectPlay Voice Codecs
    Voxware VR12 1.4kbit/s
    Voxware SC06 6.4kbit/s
    Voxware SC03 3.2kbit/s
    MS-PCM 64 kbit/s
    MS-ADPCM 32.8 kbit/s
    Microsoft GSM 6.10 13 kbit/s
    TrueSpeech(TM) 8.6 kbit/s

    DirectPlay Lobbyable Apps

    Disk & DVD/CD-ROM Drives
    Drive: C:
    Free Space: 1.8 GB
    Total Space: 4.0 GB
    File System: FAT32
    Model: IDE DISK TYPE47

    Drive: D:
    Free Space: 3.9 GB
    Total Space: 4.0 GB
    File System: FAT32
    Model: IDE DISK TYPE47

    Drive: E:
    Free Space: 2.9 GB
    Total Space: 4.0 GB
    File System: FAT32
    Model: IDE DISK TYPE47

    Drive: F:
    Free Space: 3.6 GB
    Total Space: 4.0 GB
    File System: FAT32
    Model: IDE DISK TYPE47

    Drive: G:
    Free Space: 0.7 GB
    Total Space: 3.6 GB
    File System: FAT32
    Model: IDE DISK TYPE47

    Drive: h:
    Model: CD-ROM CRD-8522B

    Drive: i:
    Model: CD-RW CED-8120B

    Enought for ya? :)
    Only got this info. because I sent a request to customer service.
  2. fleppen

    fleppen Gumshoe

    try updating your DirectX drivers as well as your videocard drivers for starters
  3. Tater

    Tater Tot

    I've looked around for an answer to this as I have a similar problem. It almost always happens when entering or exiting a car (which means music going on or off) and the music skips as the game is froze so I'm pretty sure its a sound problem. I also have a SB sound card (audigy though) but after about 4 seconds, the game resumes. Gets kind of annoying. If I find an answer I will post it, for now I'm gonna check for a new SB driver.
  4. Tater

    Tater Tot

    Good news (for you too I hope). I went to the Creative site and they now have an auto-detect update feature. I got the latest drivers (48 megs worth) and it fixed the problem. Hope it helps you too.
    P.S. The drivers I had were only 6 months old
  5. Thanks guys,
    I've tried updating my drivers and they're all up to date. I also have the latest directx installed.
    I don't think it's a sound prob. because the music keeps playing. but the freeze doesn't go away. I figured it's maybe my vid, card (Radion VE 32mDDR)
    Thing is, I never have problems with Unreal or Sof or Bridge commander, even with multiple ships. Still puzzled.
  6. Clanger

    Clanger Private E-2

    I'm guessing that the problem may be that your graphics card can't run directx 9 games.

    All the other games you mention are directx 8, but GTA VC is directx 9.
  7. I'm confused??? Wouldn't that stop GTA VC from loading at all? It does play for a while without any problems.
  8. Clanger

    Clanger Private E-2

    Last edited: Dec 31, 2003
  9. Well, I made the jump and got the ATI Radeon 9200 128MB AGP Video Card. Was getting ready to install, but saw something strange. Took a look at ATI install tips and this is what I saw,

    Do This First!
    To ensure a successful installation of your ATI Graphics
    Accelerator card, you MUST do the following
    BEFORE replacing your current graphics card with your
    new ATI card:

    Install AGP Drivers for non-Intel Chipset Based
    Motherboards. Several AGP motherboard
    manufacturers use non-Intel AGP chipsets. Chipsets
    include those made by Acer Laboratories (ALI),
    Silicon Integrated Systems (SIS), and VIA
    Technologies, Inc. Each non-Intel chipset requires
    the installation of a custom Virtual GART (AGP)
    Driver. This driver is required by your new ATI card
    to function correctly with your motherboard. It is
    very important that the correct AGP driver be
    installed before installing an AGP video card in your
    This section applies to AGP Graphic Accelerator
    cards only.

    An incorrect or missing GART driver can
    result in AGP memory not being detected or a
    black screen after Windows ® loads.

    I thought all that was needed was to switch video cards, get rid of old drivers and install new ones.
  10. fleppen

    fleppen Gumshoe

    but you've got to install the VIA 4-in-1 pack too, available for download at www.viaarena.com
  11. VIA Hyperion drivers are suitable for any VIA chipset and all Microsoft Windows Operating Systems (Win95/98/98SE users, see **Note below). If you are looking for VIA 4in1 drivers, these are the drivers you are looking for. The "Hyperion" name was added to the 4in1 driver set name in December 2002. Users with hybrid chipsets (with a VIA southbridge and AMD northbridge for example) should obtain drivers from their motherboard manufacturer.


    **Note: Win95/98/98SE are now relatively old operating systems, and drivers are no longer optimized for those operating systems. Many users of VIA chipsets who run Win95/98/98SE report that using an older version, such as VIA 4in1 version 4.35, they experience a more responsive system.

    VIA Hyperion 4in1 v4.51, released 2 December 2003
    VIA Download choices HTTP Download
    FTP Download
    The Driver VIAHyperion4in1v4.51.zip VIAHyperion4in1v4.51.zip
    To install the driver click on the link. Choose the "Save File" option and save it to your folder under Windows where you file your drivers. Unzip the file. (If you are using Windows ME or Windows 98 with the Plus enhancement pack, they have a built-in compression agent that will allow you to extract zip files by right clicking and highlighting "Extract All". If you are using WinZip or another third party Zip/Compression program, follow the instructions of the program to unzip the file. Then follow the installation guide below, from step four.

    The difference between different versions of the VIA Hyperion 4in1 drivers can be found by reading this release note file. The file is in word.

    VIA Hyperion alternate download portals
    Download choices

    It is not necessary to update VIA Hyperion 4in1 drivers if your system is stable.

    It is recommended that you back up all essential data on your system before installing any major driver, software or utility from any software or hardware vendor. If you use WinXP, make a restore point just before you install any type of software, as a matter of normal procedure. This advice applies to installing any new hardware to a system as well.
  12. Good news,
    Installed my vid card this evening, without so much as a hiccup. Tried GTA Vice City and it plays beautifully. Played about an hours worth, just driving over people. In fact, the graphics are a lot smoother. With my old card, characters would disappear during movie mode. Thanks again for everybody’s impute.
    Last edited: Jan 3, 2004
  13. Black_ hawk0089

    Black_ hawk0089 Private E-2

    where can i download the lastest drivers
  14. †T-Rex †

    †T-Rex † Specialist

    Just so you know, there's a patch out (version 1.1) for Vice City. You might want to go download the patch, but since you've already fixed the problem, you probably don't want to mess with it. Don't fix it if it's not broken, eh?
  15. Max Powerz

    Max Powerz Sergeant

    Yea, I'm surprised it's playable, my friend has a p4 2.4, and a gig of ram ,but the same vcard (the radeon ve) cept with more vram (64mb) and i found it unplayable. That was gta3 tho, not vice city, mayby they fixed something.
  16. oldpro

    oldpro Private E-2

    Hi ,,I have had same problem with gta vice city.

    I have a dell running ME with 383mb of ram
    An ati radeon tech enhanced card with 32 mb video memory.
    Same problem, the game played just a few min and boom "FROZEN"
    I couldnt do anything no escape no anything!
    Had to just turn off pc and restart everytime!

    SO I just wanted to tell yall it is the driver file for the video card doing this!
    I had an old driver ,and I found an up grade through the ATI site,
    and it plays PERFECT now!
    Maybe even better than on the ps2!
    here is the link to the driver needed for anyone using "ati radeon" series cards.


    ..copy and past that in your browser,,

    Some issues you may want to concider though,,
    Make sure that you do not have selective startup enabled.
    After you install the driver, because Your pc will revert back to your old driver on reboot!

    I had to install it twice because of this . hehe,,
    but let me tell you ,,,GTA vice city and GTA Liberty city both play perfect now!,,Not a single glitch at all!

    Also I had read somewere else that this card would not support directx 9 type of graphics,,"not true" it's just the driver file needing upgrade,
    Hope this helps some of you guys!

    "Remember after all is said and done,,there is usualy more said than done"
  17. N5638J

    N5638J Guest

    dang this is old. how can people find this stuff? google?? :p
  18. Adrynalyne

    Adrynalyne Guest

    Make a new thread, instead of pulling up one so old.

    Thanks :)
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

MajorGeeks.Com Menu

MajorGeeks.Com \ All In One Tweaks \ Android \ Anti-Malware \ Anti-Virus \ Appearance \ Backup \ Browsers \ CD\DVD\Blu-Ray \ Covert Ops \ Drive Utilities \ Drivers \ Graphics \ Internet Tools \ Multimedia \ Networking \ Office Tools \ NEW! PC Games \ System Tools \ Macintosh \ Demonews.Com \ Top Downloads

MajorGeeks.Com \ News (Tech) \ Off Base (Other Websites News) \ Way Off Base (Offbeat Stories and Pics)

Social: Facebook \ YouTube \ Twitter \ Tumblr \ Pintrest \ RSS Feeds