MajorGeeks Support Forums

Go Back   MajorGeeks Support Forums > ----------= PC, Desktop and Laptop Support =---------- > Software
Register FAQ Members List Calendar Casino Mark Forums Read

Software Software such as operating systems like Windows XP, Windows Vista, Windows 7 etc., or specific programs.


Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-26-08, 03:14
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question Audio device on high definition audio bus problem

Hey,

My mobo is an abit AX78.
Audio device on high definition audio bus<<<<has an exclamation mark (!) next to it and I get no sound. It wont let me update driver or anything. Downloaded someting from microsoft and still nothing. Pleaaassseee help, no sound is driving me crazy!!!!

Thanks,
Jessee
Sponsored links
  #2  
Old 05-26-08, 06:31
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

This motherboard has an onboard audio system.
The driver for this device is to be found on
http://www.abit.com.tw/page/en/downl...EARCHTEXT=AX78
(last driver download on the page)

You say that you downlaoded "something" from MS.
What?
Was it their MS AUU driver?
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #3  
Old 05-26-08, 14:26
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

iv downloaded that b4, it didnt work. It was an update for the audio i downloaded.
  #4  
Old 05-26-08, 15:50
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

That is the correct driver for your motherboard.
Uninstall your present driver and load that one.

I still am curious what it was you downloaded from Microsoft.
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #5  
Old 05-27-08, 05:28
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

I downloaded kb111888 from microsoft.
Sponsored links
  #6  
Old 05-27-08, 07:02
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

I believe that you mean kb888111.
That is the kb (knowledge base) paper that describes the need for the MS UAA (Universal Audio Architecture) driver that I mentioned in my original reply.
A complete description is available
http://download.microsoft.com/downlo...A_Overview.doc
As it mentions in kb888111 you should "submit a request to Microsoft Online Customer Services to obtain the hotfix. To submit an online request to obtain the hotfix, visit the following Microsoft Web site:
http://go.microsoft.com/?linkid=6294451 "
They should allow you to download the hotfix executable that your system needs.
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #7  
Old 05-27-08, 14:29
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Ok, thanks heaps, il give it a go
  #8  
Old 05-28-08, 08:52
musksnipe
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

You should be able to find a box marked "Digital Output Only", if you look in Control Panel>Sounds and Audio Devices>Advanced Settings, It should NOT be checked.
  #9  
Old 05-28-08, 14:11
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Cant find that box, ATI HD Rear output is what its tryna play too
  #10  
Old 05-29-08, 08:52
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

I don't see the check box that Musksnipe mentioned either.
It may only be available for some audio cards and not for others.

The only other thing I can think to tell you is to make sure you have the correct device listed as your "Default Playback".
Look in Control Panel>Sounds and Audio Devices>Audio tab
and make sure the Default Device is set to your sound card.
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
Sponsored links
  #11  
Old 06-04-08, 13:04
Spenk009 Spenk009 is offline
Private E-2
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

I have the sameproblem with my laptop. But is kinda my fault cos i deleted the driver by accident and now windows keeps askin me if i want to the driver to it, but it fails. Realtek has the same problem as described below.
  #12  
Old 06-05-08, 09:50
Spenk009 Spenk009 is offline
Private E-2
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Talking Re: Audio device on high definition audio bus problem

I fixed it... =)
All i did was delete The windows update package kb888111 of Software(Ctrl Panel), and reinstall Realtek HD Audio and thats it.
  #13  
Old 06-05-08, 15:00
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

I did that, still nothing. It has now found 2 Pci devices with ! next to them....No idea what to do now.
  #14  
Old 06-05-08, 17:16
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Which PCI devices?
What error messages are you getting when you double click on the "!" ?
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #15  
Old 06-05-08, 19:22
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

PCI Device is what it is called.
Windows cannot load the device driver for this hardware. The driver may be corrupted or missing. (Code 39)
Sponsored links
  #16  
Old 06-06-08, 11:01
musksnipe
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Just a quick help:
Have you installed your motherboard chipset?
If yes, then those 2 PCI's are probably the MS UAA, not installed properly.
See if this helps:
First, uninstall the PCI device (do both) in Device Manager and shut down then re-boot.
Did that fix the problem?
Download this file, unpack it into your folder of choice. (Q888111 UAA add-on)
Go to Control Panel>Device Manager>PCI Device>Update Driver> Choose the folder where you extracted it to, then you have to find the .sys file from the UAA HD Add-on folder and other .sys from Realtek's driver folder and re-boot and it'll automatically activate it.
The UAA HD Add-on file is here: http://geekswithblogs.net/lorint/arc.../11/81540.aspx Listed as Q888111.
  #17  
Old 06-06-08, 16:22
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Im running XP SP 3.
Just downloaded that update musksnipe, it says that the version I am running is newer than that 1....
When I tried playing a sond in windows media player, it says device might not be function properly, being use by another computer or not installed.
  #18  
Old 06-07-08, 17:30
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Try running "sfc /scannow" from the command window.
(Start>Run>sfc /scannow)
This may ask you to insert your Windws installation CD.
It depends on your installation.

This proved effective in a similar thread.
http://forums.majorgeeks.com/showpos...49&postcount=7
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #19  
Old 06-07-08, 18:11
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Ok, Il give it a go!
  #20  
Old 06-08-08, 10:35
Spenk009 Spenk009 is offline
Private E-2
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Do you still have Windows KB888111 in software (Ctrl Panel > Software) if you do, then delete it, reboot and try to install the driver again. If this doesnt work it could be due to SP3 (i have 2).

PS: If you bought the PC in the internet, then you should go on the plps website and test out all the audio drivers they have.
Sponsored links
Closed Thread

Tags
abit, ax78, realtek, sound problems

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Realtek High Definition Audio Driver problems Calade Software 12 09-30-08 14:50
Realtek High Definition Audio Driver problems (HP dv9000 - Model DV9644CA Laptop) KOzekz Software 12 07-16-08 09:59
accidentally removed my Realtek High Definition Audio driver zoloftgranny Software 14 01-15-08 20:36
Not the Same Old Sound Problem - No Audio Device / Plug and Play Software Device Enum JeremyI Software 1 02-23-07 11:22
c-media high definition audio driver won't uninstall taz55 Software 3 06-05-06 03:11


All times are GMT -5. The time now is 07:58.

MajorGeeks.Com Menu

MajorGeeks.Com \ All In One Tweaks \ Android \ Anti-Malware \ Anti-Virus \ Appearance \ Backup \ Browsers \ CD\DVD\Blu-Ray \ Covert Ops \ Drive Utilities \ Drivers \ Graphics \ Internet Tools \ Multimedia \ Networking \ Office Tools \ NEW! PC Games \ System Tools \ Macintosh \ Demonews.Com \ Top Downloads

MajorGeeks.Com \ News (Tech) \ Off Base (Other Websites News) \ Way Off Base (Offbeat Stories and Pics)

Social: Facebook \ YouTube \ Twitter \ Tumblr \ Pintrest \ RSS Feeds


All content Copyright MajorGeeks.com source code Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2009 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Ad Management by RedTyger