MajorGeeks Support Forums

Go Back   MajorGeeks Support Forums > ----------= PC, Desktop and Laptop Support =---------- > Hardware
Register FAQ Members List Calendar Casino Mark Forums Read

Hardware Hardware like hard drives, motherboards, video cards, printers, CD-ROMs, etc.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-28-12, 23:23
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Compaq Presario SR 5120AN

Hi need help please.

Compaq Presario SR 5120AN was working fine
When I boot it takes me to Disk boot Failure,insert system disk
If I try to reload XP it takes me to a blue screen

Trouble is being female lol I have played with everythingand am now totally lost.
I cant get windows to open or internet just the above 2 screens

I am not worried about saving anything on the drive just want it to work or at least some help working out how to go about it please

Thanks
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 04-28-12, 23:35
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

WHen I try to install win XP I get blue screen saying
The problem seems to be caused by the following file: setupdd.sys
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

STOP: 0x00000050 (0XB09EE728,0x00000000,0F74DB9A8,0x00000000)
setupdd.sys-address F74DB9A8 base at F74B4000, Datestamp 41107c8f
Reply With Quote
  #3  
Old 04-29-12, 04:37
Goldenskull Goldenskull is offline
I can't follow the rules
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 1
Thanks: 51
Thanked 189 Times in 182 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

Quick Question did you do a Quick Format or a Full Format

If you have done a Quick Format then it will leave files be hind

I would redo a Full format it will wipe every thing

This is your Stop Error Code
http://support.microsoft.com/kb/329293
Reply With Quote
  #4  
Old 04-29-12, 07:36
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

Hi and thank you for the reply
I tried to put the XP disc in when it had disk failure message and am yet to get very far with the winXp dic
Sorry am not thta tech savvy
Reply With Quote
  #5  
Old 04-29-12, 07:52
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

Holding F8 does nothing
F10 take me to the bios setup or if left will go to windows set up
windows Xp home edition
to setup now press enter
to repair press R (this does nothing
to quit setup without installing press F3

This then states to press F8 to agree
once that is pressed

blue screen states
There is no disk in this drive.^

enter= install D=delete F3 to quit

enter takes me to the blue screens with page fault

I am not sure what XP was on it but I am trying to put XP home edition sp2 on

If I start pc with out that XP disc in cd drive

Get black screen

with processor info AMD sempron (tm)

ide master 0
ide slave 0
then option to enter bios setup F10 or continues to black screen
Disk Boot failure, insert systen disk and press enter
Reply With Quote
Sponsored links
  #6  
Old 04-29-12, 08:48
plodr's Avatar
plodr plodr is offline
Major Geek Extraordinaire
 
Join Date: Sep 2007
Location: at my computer
Posts: 14,354
Thanks: 204
Thanked 2,609 Times in 2,415 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

Quote:
ide master 0
ide slave 0
This tells you it does not see a hard drive.

First step would be to open the case and replace the gray ribbon cable. Maybe the cable is bad; it happens.

If you get the same disk boot failure measure with a new cable then perhaps the hard drive has died and needs to be replaced.
__________________
7" ASUS eeepc lubuntu 14.04
Aspire V5 7 HomePremium
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to plodr For This Useful Post:
ejb1101 (04-29-12)
  #7  
Old 04-29-12, 09:10
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

Is odd if I put my win7 disc in a get to where it is asking for drivers.
Would the cable still be the problem
Reply With Quote
  #8  
Old 04-29-12, 09:50
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

Is odd if I put my win7 disc in a get to where it is Collecting Information and asking for drivers.
I am pretty sure I cant run win7 on this system.

Would the cable still be the problem
Reply With Quote
  #9  
Old 04-29-12, 11:47
sach2's Avatar
sach2 sach2 is offline
Major Geek Extraordinaire
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 7,584
Thanks: 604
Thanked 1,801 Times in 1,718 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

It looks like that computer came with a SATA HD which would need drivers before XP could be installed. (That is if the HD is working OK and the Disk Error is not being caused by a bad HD.)

Do you know if the recovery partition has been deleted or if it is still an option? Try hitting F11, repeatedly, during the Compaq screen and see if it takes you to recovery options.

If it doesn't, then go into BIOS (F10) and see if it lists your HD. You are looking for the 80gb drive (if it is the original HD). Is it recognized?
Reply With Quote
  #10  
Old 04-29-12, 19:52
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

F10 on Main area only shows dvd drive under drive section
installed memory
512MB/PC2-5300
memory bank3 512MB DDR2 SDRAM
that is it on that page
Advanced gives
processor info
onboard video 64MB
Boot
shows CDROM group apriority
hard drive group boot priority (bootable add in)
I tried to find drivers but on another pc as the HP I cant get on the net
Reply With Quote
Sponsored links
  #11  
Old 04-29-12, 20:44
sach2's Avatar
sach2 sach2 is offline
Major Geek Extraordinaire
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 7,584
Thanks: 604
Thanked 1,801 Times in 1,718 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

When installing XP on a SATA drive you can slipstream SATA drivers into a new XP installation disc. Those SATA drivers are available at HP's site. But there is also usually a way to change BIOS to have the SATA HD use IDE emulation to allow it to be recognized without the drivers.

The thing is the drive should be seen by BIOS without any drivers. It doesn't look like it is being seen which would point to a bad HD. I can't seem to find the BIOS screens for that model on the net. What are the choices of menus in BIOS across the top of the screen? Does it look like one of the pictures http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/d...n&cc=uk&dlc=en
Reply With Quote
  #12  
Old 04-29-12, 20:52
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

yes
Core version V6.0
BIOS Revision 5.11
Model SR5120An
Product GF950AA-ABG
BuildID 73APv3PrA2

thank you too for your help so far it is much appreciated
Reply With Quote
  #13  
Old 04-29-12, 21:11
sach2's Avatar
sach2 sach2 is offline
Major Geek Extraordinaire
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 7,584
Thanks: 604
Thanked 1,801 Times in 1,718 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

So it only shows the 1st drive being the DVD drive under the Main menu and no 2nd drive which would be the HD.

It seems the HD is not being recognized at all. That would most likely be a bad HD as an 80gb drive would be more than 5 years old which is about their lifespan. I think the only thing to do would be to open the case and check the cable. If the HD isn't recognized by BIOS you can't even run a diagnostic because no program will see the HD if BIOS can't.

The HD will have a power cable and a data cable. If the HD and DVD both use the same type of data cable (going from the motherboard to the device) you could swap out the cable from the DVD to see if that makes a difference as far as the HD being recognized. Just leave the one end connected to the motherboard and switch the ends going into the HD or DVD.

If the two devices use different types of cable then that obviously isn't an option. So if the DVD is the wide IDE cable then you can't switch cables.



BTW, did this just start out of nowhere or were there any warnings before you got the "No System Disc" error? Has it happened before--once in a while?
Reply With Quote
  #14  
Old 04-29-12, 21:23
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

It started when it was moved for replacemtn desk but I havent helped it buy going places that I should not gone lol
Reply With Quote
  #15  
Old 04-29-12, 21:27
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

I have no ribbon cable
Reply With Quote
Sponsored links
  #16  
Old 04-29-12, 21:40
sach2's Avatar
sach2 sach2 is offline
Major Geek Extraordinaire
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 7,584
Thanks: 604
Thanked 1,801 Times in 1,718 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

You can just swap the two flat red cables and see if there is any difference. Leave the ones with the small red, black and yellow wires where they are (the ones on the left--they are power cables and are fine). This picture is probably two HD on top of each other your DVDROM may be in a slightly different location but you are just swapping the flat red cables between HD and DVDROM.




Another thing you can try is to unplug the computer and remove the small, flat, coin-shaped CMOS battery. Leave it unplugged overnight. Put the battery back, plug in and try to boot without the CD. See if it tries to detect the HD. Sometimes letting a failing HD cool down completely will allow it to be recognized. If it is recognized then you know it is failing and has to be replaced.



Edit: So did it happen occasionally before or start after being unplugged and moved and not started properly since? It could be a bad battery causing problems. You could try unplugging and removing the battery for a minute or two then putting back and try starting without the CD (skipping the overnight wait) to see if that does anything. If it does find the HD that fast then it could just be a bad battery but I find that unlikey as there would be no reason for it to choose to miss the HD. But it only takes a minute or two to test.

Last edited by sach2; 04-29-12 at 21:49..
Reply With Quote
  #17  
Old 04-29-12, 21:45
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

I set the defaults in BIOS back to set up original defaults and now have the Compaq screen back lol
Reply With Quote
  #18  
Old 04-29-12, 22:16
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

If you were in Aus I would kiss you about now
ok when about to swap gabless realised the main cable on HD was lose
So now I have a HD lol
Shows in Main of BIOS
4th drive ST380815AS I assume this is it as that was not there before
under boot in BIOS
I know have hard drive group (ATAPI DVD A DH1)
tried to restart
got a XP screen then nothing
I feel we are (you) are getting closer to solving this
Reply With Quote
  #19  
Old 04-29-12, 22:22
ejb1101 ejb1101 is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 42
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

do I have to reload XP now that I set the defaullts back
If so will it cope with win& or am I better to stick with XP
Reply With Quote
  #20  
Old 04-29-12, 22:23
sach2's Avatar
sach2 sach2 is offline
Major Geek Extraordinaire
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 7,584
Thanks: 604
Thanked 1,801 Times in 1,718 Posts
Default Re: Compaq Presario SR 5120AN

Good. So the HD is recognized and it tries to start XP. Now try hitting F8 repeatedly during the Compaq screen. If it gets to Safe Mode options try Last Know Good Configuration and see it that gets you further. If it still hangs on the XP screen (does it hang on the XP screen or go black?) then try going back to F8 and choosing Safe Mode to see if you can get into that.

Edit: Chances are that your XP drive is in the same condition it was in before you had the problem. The files are probably OK since you were unable to begin a fresh install. See if XP can load and then you can figure out if you want to reload or keep things as they were.

I know 512mb RAM is too small for Win7. You would have to add RAM to even consider win7. Not sure about your processor or video but they may be marginal as well. If you get XP running you could use the Win7 upgrade advisor to see what it says.
Reply With Quote
Sponsored links
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Compaq Presario, No Sound brandypeppy Software 4 05-05-10 13:25
compaq presario 6000 MARTY-BOXSTORES Software 5 10-22-09 03:37
Compaq Presario Weathermann Hardware 1 07-09-09 06:29
help compaq presario david6969 Software 2 05-15-09 11:49
Compaq Presario help..... SammaeL Hardware 5 10-21-05 16:01


All times are GMT -5. The time now is 16:44.

MajorGeeks.Com Menu

MajorGeeks.Com \ All In One Tweaks \ Android \ Anti-Malware \ Anti-Virus \ Appearance \ Backup \ Browsers \ CD\DVD\Blu-Ray \ Covert Ops \ Drive Utilities \ Drivers \ Graphics \ Internet Tools \ Multimedia \ Networking \ Office Tools \ NEW! PC Games \ System Tools \ Macintosh \ Demonews.Com \ Top Downloads

MajorGeeks.Com \ News (Tech) \ Off Base (Other Websites News) \ Way Off Base (Offbeat Stories and Pics)

Social: Facebook \ YouTube \ Twitter \ Tumblr \ Pintrest \ RSS Feeds


All content Copyright MajorGeeks.com source code Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2009 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Ad Management by RedTyger