MajorGeeks Support Forums

Go Back   MajorGeeks Support Forums > ----------= PC, Desktop and Laptop Support =---------- > Software
Register FAQ Members List Calendar Casino Mark Forums Read

Software Software such as operating systems like Windows XP, Windows Vista, Windows 7 etc., or specific programs.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-02-12, 14:36
Arlequin Arlequin is offline
Private E-2
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Audio Issues after XP reinstall (Inspiron 1300)

Hey all,

First off, thanks for being here! The internet feels just a bit less isolated knowing you folks are around to help.

So my problem is that I did a reinstall of Windows XP home edition on a Dell Inspiron 1300 (without doing my homework first, didn't realise I needed to backup the drivers *slapwrist*). So, obviously, the computer I did it on forgot how to play nicely with all of its hardware. First thing I did was go to the Dell website and download the drivers they listed for the 1300 and was able to restore most of the functionality. At that point both the wireless adapter and the sound were still giving me troubles. I eventually found what I needed for the wireless but I am still pulling my hair out trying to get the sound to work.

When I try to install the R171788 Sigmatel audio driver files they have listed for the 1300 the setup program tells me 'This is not the correct audio driver for the system. The installer will now exit'. I've tried countless other 'fixes' I've found on the internet to no avail (hopefully without having messed up anything further). I've tried to uninstall anything I messed around with and now it ID's as the following:

Everest: 'Intel 82801FBM ICH6-M - High Definition Audio Controller [B-1]'

System info: 'Audio Device on High Definition Audio Bus' (with a definitive '!' in front)

Device Instance ID: 'HDAUDIO\FUNC_01&VEN_8384&DEV_7690&SUBSYS_102801C9&REV_1022\4&1D1AAA2D&0&0001

Pls halp!
(Everest report included)
-M
Attached Files
File Type: txt Report.txt (189.0 KB, 2 views)
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 08-03-12, 06:45
musksnipe's Avatar
musksnipe musksnipe is offline
Major Geek
 
Join Date: Feb 2009
Location: The Third Coast
Posts: 1,325
Thanks: 319
Thanked 248 Times in 198 Posts
Default Re: Audio Issues after XP reinstall (Inspiron 1300)

Have you installed this driver? Mobile Chipset R140623.exe
It looks like you may have but give it another try.
Then retry your audio, STAC 92XX C-Major HD Audio

Make sure to uninstall any audio drivers, you have installed, first.
__________________
“Your first 10,000 photographs are your worst." – Henri Cartier-Bresson
Reply With Quote
  #3  
Old 08-03-12, 11:32
Arlequin Arlequin is offline
Private E-2
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio Issues after XP reinstall (Inspiron 1300)

I've tried uninstalling everything involved with the audio already, scoured both the add/remove listings and the device manager. Tried installing both (should I be uninstalling the chipset first? Am not sure which it is in the device listing and don't want to mess around with uninstalling things) but no luck! The chipset unzipped and installed with no apparent problems but the audio driver once again announced that 'This is not the correct audio driver for the system'.

Any other advice? Should I be prepping to re-reinstall windows?
Reply With Quote
  #4  
Old 08-03-12, 12:19
Arlequin Arlequin is offline
Private E-2
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio Issues after XP reinstall (Inspiron 1300)

Just attempted to use the add hardware wizard to manually install the audio driver and it succeeded in installing but the sound still does not work and no audio device is listed in the sound section of the control panel. Device manager lists it as 'Sigmatel High Definition Audio CODEC' with a yellow '!' beside. Everest still detects it as 'Intel 82801FBM ICH6-M - High Definition Audio Controller [B-1]
'.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-03-12, 14:43
musksnipe's Avatar
musksnipe musksnipe is offline
Major Geek
 
Join Date: Feb 2009
Location: The Third Coast
Posts: 1,325
Thanks: 319
Thanked 248 Times in 198 Posts
Default Re: Audio Issues after XP reinstall (Inspiron 1300)

You're probably missing the UAA. being this is HiDef audio. Usually it's Realtek with this problem.
Not fully familiar with SigmaTel.
Try installing the UAA and restarting your PC. Used to be able to get it here, but they have changed the page to a hotfix. http://support.microsoft.com/kb/888111
Not sure if the hotfixes are the same but the details are slightly different.
http://support.microsoft.com/kb/835221
__________________
“Your first 10,000 photographs are your worst." – Henri Cartier-Bresson
Reply With Quote
Sponsored links
  #6  
Old 08-07-12, 11:39
Arlequin Arlequin is offline
Private E-2
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio Issues after XP reinstall (Inspiron 1300)

Long weekend break from dealing with work computer, check. Back to business, check ;p

Tried the hotfix, no change. Here's the report! Any other suggestions?
Attached Files
File Type: txt ResultReport.txt (1.8 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #7  
Old 11-09-12, 03:39
ClassicGrag ClassicGrag is offline
Private E-2
 
Join Date: Nov 2012
Location: London
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio Issues after XP reinstall (Inspiron 1300)

You may find the problem is with the latest drivers. I had a similar issue and use the previous version drivers in R122161 which was closest to the build date of my Dell.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Audio Video issues after reinstall star_spun Hardware 2 04-13-09 15:24
Dell Inspiron 1300 "blue screen of death" ResqRan Hardware 0 01-17-09 23:46
Dell Inspiron 1300 XP help funky munky Software 2 11-11-08 05:09
Dell Inspiron 1300 docmarten Malware Removal 12 04-05-07 11:04
What Data Card For Dell Inspiron 1300? Mulcherman Hardware 0 02-24-07 13:52


All times are GMT -5. The time now is 07:27.

MajorGeeks.Com Menu

MajorGeeks.Com \ All In One Tweaks \ Android \ Anti-Malware \ Anti-Virus \ Appearance \ Backup \ Browsers \ CD\DVD\Blu-Ray \ Covert Ops \ Drive Utilities \ Drivers \ Graphics \ Internet Tools \ Multimedia \ Networking \ Office Tools \ NEW! PC Games \ System Tools \ Macintosh \ Demonews.Com \ Top Downloads

MajorGeeks.Com \ News (Tech) \ Off Base (Other Websites News) \ Way Off Base (Offbeat Stories and Pics)

Social: Facebook \ YouTube \ Twitter \ Tumblr \ Pintrest \ RSS Feeds


All content Copyright © MajorGeeks.com source code Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2009 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Ad Management by RedTyger