MajorGeeks Support Forums

Go Back   MajorGeeks Support Forums > ----------= PC, Desktop and Laptop Support =---------- > Software
Register FAQ Members List Calendar Casino Mark Forums Read

Software Software such as operating systems like Windows XP, Windows Vista, Windows 7 etc., or specific programs.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-21-07, 15:25
pervnerve's Avatar
pervnerve pervnerve is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
Thanks: 14
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default High CPU Usage for Interrupts Whenever I Play Music (SCREENSHOTS)

http://bingweb.binghamton.edu/~jmall...interrupts.jpg

That's before and after I select a new song to start playing in iTunes. I have a dual-core E6400, so that 47.26% you see there is more like 94% of the whole first core, as indicated by the performance tab of the task manager.

http://bingweb.binghamton.edu/~jmallen1/pics/perf.jpg

When this happens, the music slows down drastically. Listen to the album version of "The Rockafeller Skank" by Fatboy Slim at 4:07 for a perfect example of what I hear for EVERY song that I start. I start a song, 10 seconds into it does that, continues for another 10, then goes back to normal.

It's not just music (although it's only iTunes that does it... for some reason, foobar2000 works fine). Movies, as well, often suffer. It's obviously my actions triggering the high interrupt usage.

Any suggestions? I want to say it has something to do with my sound card, since it only started after I upgraded to it (from Santa Cruz to Bluegears b-Enspirer).
__________________
Antec 1200, OCZ 600W PSU, 2407WFP LCD, 965P-DS3, Q6600, 3 GB, 2TB, x1950XTX-512, b-Enspirer
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 06-21-07, 15:33
bigbazza's Avatar
bigbazza bigbazza is offline
R.I.P. 14/12/2011 - Good Onya Geek
 
Join Date: Jan 2004
Location: Cairns,Far North Qld,Australia
Posts: 10,768
Thanks: 891
Thanked 331 Times in 293 Posts
Default Re: High CPU Usage for Interrupts Whenever I Play Music (SCREENSHOTS)

Some PC specs would be handy.
What operating system (XP Home, Pro, Vista?)
How much installed RAM?
How much FREE Ram?
How many processes running?
What Browser are you using, etc.?
With more info, we should be able to help you better and quicker.:D Bazza

===

Quote:
Originally Posted by pervnerve View Post
http://bingweb.binghamton.edu/~jmall...interrupts.jpg

That's before and after I select a new song to start playing in iTunes. I have a dual-core E6400, so that 47.26% you see there is more like 94% of the whole first core, as indicated by the performance tab of the task manager.

http://bingweb.binghamton.edu/~jmallen1/pics/perf.jpg

When this happens, the music slows down drastically. Listen to the album version of "The Rockafeller Skank" by Fatboy Slim at 4:07 for a perfect example of what I hear for EVERY song that I start. I start a song, 10 seconds into it does that, continues for another 10, then goes back to normal.

It's not just music (although it's only iTunes that does it... for some reason, foobar2000 works fine). Movies, as well, often suffer. It's obviously my actions triggering the high interrupt usage.

Any suggestions? I want to say it has something to do with my sound card, since it only started after I upgraded to it (from Santa Cruz to Bluegears b-Enspirer).
Reply With Quote
  #3  
Old 06-21-07, 16:13
pervnerve's Avatar
pervnerve pervnerve is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
Thanks: 14
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default Re: High CPU Usage for Interrupts Whenever I Play Music (SCREENSHOTS)

Nearly all of that information is provided in my signature and in the screenshots. That's why I provided them.

As for the question not answered, I use Firefox 2.0.0.3.
__________________
Antec 1200, OCZ 600W PSU, 2407WFP LCD, 965P-DS3, Q6600, 3 GB, 2TB, x1950XTX-512, b-Enspirer
Reply With Quote
  #4  
Old 06-22-07, 15:01
bigbazza's Avatar
bigbazza bigbazza is offline
R.I.P. 14/12/2011 - Good Onya Geek
 
Join Date: Jan 2004
Location: Cairns,Far North Qld,Australia
Posts: 10,768
Thanks: 891
Thanked 331 Times in 293 Posts
Default Re: High CPU Usage for Interrupts Whenever I Play Music (SCREENSHOTS)

Unfortunately there is no indicator that specs have been included in a signature.
Very few MG'ers load their specs in their signature, I would guess.
Not many people replying to posts are going to check signatures on the off-chance that the specs are there.
We need a separate icon, IMO, to indicate that specs have been stored. Bazza

===

Quote:
Originally Posted by pervnerve View Post
Nearly all of that information is provided in my signature and in the screenshots. That's why I provided them.

As for the question not answered, I use Firefox 2.0.0.3.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-22-07, 15:26
pervnerve's Avatar
pervnerve pervnerve is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
Thanks: 14
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default Re: High CPU Usage for Interrupts Whenever I Play Music (SCREENSHOTS)

Here's a link to my Belarc Advisor profile (with some of the software license info removed, obviously).

The sound card is a Bluegears b-Enspirer (a very new card). It got good feedback, and it certainly has a great sound, but I suspected it was the main problem. I deactivated my C-Media Audio (the card) through DM. After restart, Windows found my other sound device, a firewire audio interface, and used it for default sounds. However, it too suffered from the random interrupt CPU spikes.

Any other suggestions? In the meantime, I'm going to try swapping bays and putting in an old sound card. Anything other than sound that you guys want to throw at me, by all means.

...And in the unlikely chance that I have not supplied adequate specifications, holler at me.
__________________
Antec 1200, OCZ 600W PSU, 2407WFP LCD, 965P-DS3, Q6600, 3 GB, 2TB, x1950XTX-512, b-Enspirer
Reply With Quote
Sponsored links
  #6  
Old 06-23-07, 13:37
pervnerve's Avatar
pervnerve pervnerve is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
Thanks: 14
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default Re: High CPU Usage for Interrupts Whenever I Play Music (SCREENSHOTS)

bump
__________________
Antec 1200, OCZ 600W PSU, 2407WFP LCD, 965P-DS3, Q6600, 3 GB, 2TB, x1950XTX-512, b-Enspirer
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CPU usage High HuntingWolf Hardware 11 11-20-07 00:58
What to do About High CPU Usage nydev Hardware 8 01-03-07 13:44
CPU usage high... roemer7 Malware Removal 8 08-25-06 20:53
RealProducer utilises over 90% CPU usage? Will high CPU usage damage CPU? ppkk Software 4 06-10-05 18:35
XP and high CPU usage Allen Software 2 04-22-03 21:38


All times are GMT -5. The time now is 12:09.

MajorGeeks.Com Menu

MajorGeeks.Com \ All In One Tweaks \ Android \ Anti-Malware \ Anti-Virus \ Appearance \ Backup \ Browsers \ CD\DVD\Blu-Ray \ Covert Ops \ Drive Utilities \ Drivers \ Graphics \ Internet Tools \ Multimedia \ Networking \ Office Tools \ NEW! PC Games \ System Tools \ Macintosh \ Demonews.Com \ Top Downloads

MajorGeeks.Com \ News (Tech) \ Off Base (Other Websites News) \ Way Off Base (Offbeat Stories and Pics)

Social: Facebook \ YouTube \ Twitter \ Tumblr \ Pintrest \ RSS Feeds


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2009 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Ad Management by RedTyger