MajorGeeks Support Forums

Go Back   MajorGeeks Support Forums > ----------= PC, Desktop and Laptop Support =---------- > Software
Register FAQ Members List Calendar Casino Mark Forums Read

Software Software such as operating systems like Windows XP, Windows Vista, Windows 7 etc., or specific programs.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-16-08, 19:04
insamaic
Guest
 
Posts: n/a
Default Pinnacle Studio Plus 11

Okay. I was having problems with WMM so, for Christmas, I asked for Pinnacle Studios.

It's obviously a bit different to the simplicity of WMM. I tried to import some videos I downloaded awhile back (all different formats: WMV, AVI, some are even MKV - I don't know how to find out what codec they use though). When I drag them in it says that I need to Activate My MPEG-4 Encoding/Decoding thing. I already activated the program when I installed it.

Why do I need to activate the plugin?

I am having problems with my ISP lately so it takes a long time to activate it and a lot of effort. I am writing this at the library! :D

Anyway, help please! How do I import videos without this damn message?
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 01-18-08, 01:11
insamaic
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Pinnacle Studio Plus 11

Bump-bump.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-22-08, 01:08
gGrump gGrump is offline
Private First Class
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Pinnacle Studio Plus 11

Pinnacle has a tricky little thing going on --- a number of the features must be activated ONLINE, and are not automatic. Some of those are free, and others are "premium" and require a fee.
MPEG2 is free, not sure about MP4. AC3/Dolby sound is NOT free. Some of the fancy menus and transitions and filters are considered Premium, and are not free.

I used Studio 9, and that pc had no online connection, so I had to go online from another pc, submit my Pinnacle "Passport" serial number, and they would issue an "Activation" code number.
You can access the Passport / Activation window through the Help menu.

OOPs, just realized you have Studio PLUS -- that means you get more features for free with the software (but others still require a fee), but you still need to activate them online.

Last edited by gGrump; 01-22-08 at 01:12.. Reason: oops
Reply With Quote
  #4  
Old 01-27-08, 01:35
insamaic
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Pinnacle Studio Plus 11

Quote:
Originally Posted by gGrump View Post
Pinnacle has a tricky little thing going on --- a number of the features must be activated ONLINE, and are not automatic. Some of those are free, and others are "premium" and require a fee.
MPEG2 is free, not sure about MP4. AC3/Dolby sound is NOT free. Some of the fancy menus and transitions and filters are considered Premium, and are not free.

I used Studio 9, and that pc had no online connection, so I had to go online from another pc, submit my Pinnacle "Passport" serial number, and they would issue an "Activation" code number.
You can access the Passport / Activation window through the Help menu.

OOPs, just realized you have Studio PLUS -- that means you get more features for free with the software (but others still require a fee), but you still need to activate them online.
The strange thing is that none of my videos are MPEG-4, but it keeps wanting me to register it.

I have to wait a few months before I can get access to the internet, that's the reason I'm trying to comprehend its need for MPEG-4.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-27-08, 22:55
gGrump gGrump is offline
Private First Class
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Pinnacle Studio Plus 11

I think possibly it is asking you for MPEG4 activation because that is the format that is currently selected in your Make Movie "Settings" window. I believe Studio keeps the last-selected format as "default" until you change it.

I have Studio 9 and Studio 10, so I am not positive if my "make movie" page is the same in Studio 11.
However ---
When I go to make movie, and click the Settings button,
it brings up a window with tabs for Make Avi, Make Disk, and Make Tape.

Are you making a dvd disk?
Click the Make Disk tab, and choose from the drop-down list on the left side.
If at some point earlier you had chosen MPEG-4, that is what will be selected now. Just pick the format you want, and then adjust the bitrate settings and other settings as needed.

My list shows (if memory serves) VCD, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DVD. (and some others I can't remember now).

MPEG-2 is required for making DVDs, so you will have to activate that online. As I said earlier, you can write down or print out your Serial Number and Passport Number, and then go online from a different pc to get the activation code for MPEG-2.

I do recommend the Studio users forum, I went there a lot when I was still using Studio, and there are lots of helpful folks there.
http://forums.pinnaclesys.com/forums/70/ShowForum.aspx

Last edited by gGrump; 01-27-08 at 22:59.. Reason: clarification
Reply With Quote
Sponsored links
  #6  
Old 01-28-08, 00:53
insamaic
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Pinnacle Studio Plus 11

Quote:
Originally Posted by gGrump View Post
I think possibly it is asking you for MPEG4 activation because that is the format that is currently selected in your Make Movie "Settings" window. I believe Studio keeps the last-selected format as "default" until you change it.

I have Studio 9 and Studio 10, so I am not positive if my "make movie" page is the same in Studio 11.
However ---
When I go to make movie, and click the Settings button,
it brings up a window with tabs for Make Avi, Make Disk, and Make Tape.

Are you making a dvd disk?
Click the Make Disk tab, and choose from the drop-down list on the left side.
If at some point earlier you had chosen MPEG-4, that is what will be selected now. Just pick the format you want, and then adjust the bitrate settings and other settings as needed.

My list shows (if memory serves) VCD, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DVD. (and some others I can't remember now).

MPEG-2 is required for making DVDs, so you will have to activate that online. As I said earlier, you can write down or print out your Serial Number and Passport Number, and then go online from a different pc to get the activation code for MPEG-2.

I do recommend the Studio users forum, I went there a lot when I was still using Studio, and there are lots of helpful folks there.
http://forums.pinnaclesys.com/forums/70/ShowForum.aspx
It was on Windows Media. I changed it around to AVI and a few others but they all, when i want to import a file, want me to activate MPEG-4.

Yes. I have it all written down but I need to wait before I can get access to the internet. I am renting overseas in a rural area without libraries and it has no internet in the areas i know of.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-28-08, 01:38
gGrump gGrump is offline
Private First Class
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Pinnacle Studio Plus 11

Oh my, I am sorry, I missed that very important word IMPORT.
just a little granny moment, forgive me.

Ok, I think you need to convert your avi before you import it into Studio. It probably can't handle Windows Media format until you activate Mpeg-4.

I've had no experience with the formats you mention, but have had some luck with converting some formats using freeware VirtualDubMod. I installed the Panasonic DV codec from free-codecs.com, and loaded the video into VDubMod, set it to use the DV codec for compression, and "Save as Avi". Then I could load that DV avi into Studio with no problem.

I also used Stoik converter a couple of times, but it hasn't been updated in a long time.

I see some folks swear by MediaCoder
http://www.majorgeeks.com/MediaCoder_d4987.html

and some like SUPER
http://www.majorgeeks.com/download5117.html


You could give one or more of those a try, if you are able to download them. they are all free.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to gGrump For This Useful Post:
heriyanto (03-20-09)
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems with Pinnacle Studio 10 InsaneDane Software 0 12-07-07 22:05
Audiovisual editing recommendations, inc. Vegas Movie Studio and Pinnacle Studio heathbug Software 3 04-23-07 00:55
Pinnacle Studio start window inaccessable. heathbug Software 1 04-22-07 18:06
Pinnacle PCTV Rave (PCi Card)/Win XP Shrapnel Hardware 1 05-29-05 12:08
Pinnacle PCTV USB2 mistermomo Hardware 0 12-28-04 11:58


All times are GMT -5. The time now is 15:28.

MajorGeeks.Com Menu

MajorGeeks.Com \ All In One Tweaks \ Android \ Anti-Malware \ Anti-Virus \ Appearance \ Backup \ Browsers \ CD\DVD\Blu-Ray \ Covert Ops \ Drive Utilities \ Drivers \ Graphics \ Internet Tools \ Multimedia \ Networking \ Office Tools \ NEW! PC Games \ System Tools \ Macintosh \ Demonews.Com \ Top Downloads

MajorGeeks.Com \ News (Tech) \ Off Base (Other Websites News) \ Way Off Base (Offbeat Stories and Pics)

Social: Facebook \ YouTube \ Twitter \ Tumblr \ Pintrest \ RSS Feeds


All content Copyright © MajorGeeks.com source code Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2009 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Ad Management by RedTyger