MajorGeeks Support Forums

Go Back   MajorGeeks Support Forums > ----------= PC, Desktop and Laptop Support =---------- > Software
Register FAQ Members List Calendar Casino Mark Forums Read

Software Software such as operating systems like Windows XP, Windows Vista, Windows 7 etc., or specific programs.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-26-03, 12:05
morlok morlok is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2002
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default IE and java

IE and java
I took the opportunity (goaded by the fact that The Great Satan of S/W stopped supporting it ;-) to upgrade from IE 5.01 to 5.5 SP1.
There seems to be some strange interactio with Java that makes it unusable with some apps.
When navigating down a page, some buttons won't work. When I mouse over the button, the status bar displays a message like:

java_script_xxx (stuff)

but when you click on it, nuthin' happens, and there is a 'error on page' message. This happens in several apps.
WHat happened between 5.01 and 5.5? The best I can think of is a configuration parameter got changed somwhere back to a default setting.

BTW, I upgraded to java 1.4.1_02 when it came out awhile back, well before the IE upgrade.
__________________
-----
Bob S
Making errors of 3 orders of magnitude since 1.975
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 04-26-03, 14:04
teabag teabag is offline
Private E-2
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry

May have something to do with MS no longer including java(some sort of legal thing between then and Sun) they now have MS virtual machine so your buttons may not work as there is no java to call on. Sorry can't be more precise
Reply With Quote
  #3  
Old 04-26-03, 14:36
Coco Coco is offline
Sergeant Major
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 855
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Like he said MS doesn't supply java virtual machine anymore. Which means no java applet will work for you. To fix the problem you have two choices, try and find a download for MS javavirtual machine and install it. MS will still provide updates for it on windows update, all you have to do is get some version of it on your comp and you'll be fine.

Your other option is to simply install Sun's version. You can download it from http://java.sun.com/getjava/

Of course despite that this is made by sun and not MS so far i've found Sun's version to really suck. In most cases it tends to be WAY slower then getting MS Java virtual Machine but if you are really stuck it does work. It's just typically slower.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-26-03, 15:51
Adrynalyne's Avatar
Adrynalyne Adrynalyne is offline
Super Moderator
 
Join Date: Jan 2002
Location: On the Internet
Posts: 18,992
Thanks: 505
Thanked 1,085 Times in 731 Posts
Default

Quote:
java_script_xxx (stuff)
Ok guys, java has nothing to do with javascript.


If you cannot view javascript, then most likely the scripting engine in Windows is fubared. The major file for javascript is jscript.dll.

Javascript is a code like html designed by, I believe, Netscape.


Java is 110% unrelated.


try this:

start-run

regsvr32.exe jscript.dll

click ok.

Should succeed. Click ok.

Test results.

Last edited by Adrynalyne; 04-26-03 at 15:57..
Reply With Quote
  #5  
Old 04-26-03, 22:56
Coco Coco is offline
Sergeant Major
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 855
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

oh oops, I read the first post wrong. I do know javascript and java are separate. Although saying they are 110% diffrent is quite the push. I mean java script is called java script because of java but it is of course a tottally diffrent thing from java but there is some form of relation.
Reply With Quote
Sponsored links
  #6  
Old 04-27-03, 09:55
morlok morlok is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2002
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

<snip>
try this:

start-run

regsvr32.exe jscript.dll

click ok.

Should succeed. Click ok.

Test results.
<snip>

regsrv32 jscript.dll succeeded.
However, no go on the functionality.
I do note that it no longer produces the 'error on page' message when I click on the button.
I'll play some more, but the next stop might be re-installing windoze.

OK, this is what I've found:
<snip>
works on:
javascript:document.cs1.submit() note:no args inside parens
fails on:
javascript:next_page(stuff)
javascript:cov_change_settings() note:no args inside parens
javascript:cov_openchoices(stuff)
<snip>
__________________
-----
Bob S
Making errors of 3 orders of magnitude since 1.975

Last edited by morlok; 04-27-03 at 10:30..
Reply With Quote
  #7  
Old 04-27-03, 10:31
snakefoot's Avatar
snakefoot snakefoot is offline
Sergeant Major
 
Join Date: Jan 2002
Location: Denmark
Posts: 880
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Maybe you have disabled Javascript through the security tab in Internet Options.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-04-03, 13:35
morlok morlok is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2002
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

>Maybe you have disabled Javascript through the security tab in Internet Options.

OK, I did some further research (I used the machine awhile longer, and some error messages popped up ;-)
Hmmmm... I can't seem to attach 2 images.
The first one says:
Java Plug-in 1.4.1_2 not installed properly.

Which is strange, since I've now installed and removed it about 5 times.
Just what is it colliding with?
Attached Images
File Type: jpg java_bug2.jpg (2.9 KB, 91 views)
__________________
-----
Bob S
Making errors of 3 orders of magnitude since 1.975

Last edited by morlok; 05-04-03 at 13:43..
Reply With Quote
  #9  
Old 05-04-03, 13:54
morlok morlok is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2002
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

BTW, I tried the CLI command to register jave (or whatever, I got a success message:
Attached Images
File Type: jpg jave_bug3.jpg (6.2 KB, 88 views)
__________________
-----
Bob S
Making errors of 3 orders of magnitude since 1.975
Reply With Quote
  #10  
Old 05-05-03, 00:45
da chicken's Avatar
da chicken da chicken is offline
Major Geek
 
Join Date: Apr 2003
Location: Tucson, AZ
Posts: 1,466
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

Try a different browser. Opera does a good job mimicing IE. That would be what I'd try. Next, see if Mozilla works. Avoid Netscape since, well, nothing works in Netscape even when is is working correctly.

Try reinstalling IE. Better yet, upgrade to IE6 since it has the most up to date information. It is possible that IE5.x dislikes JRE 1.4.x. Alternately, try reinstalling/repair installing IE 5.5.

Make sure no previous versions of the JRE are installed when you uninstall 1.4.1_2. Some shared files might not be deleted or changed on an uninstall/reinstall, especially if they're open and locked.
Reply With Quote
Sponsored links
  #11  
Old 05-07-03, 12:14
morlok morlok is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2002
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

>Try a different browser. Opera does a good job mimicing IE.
As I posted, Opera gets me gurther, anmd helped me identify the source of the error, IE just did nothing.

>Next, see if Mozilla works. Avoid Netscape since, well, nothing works in Netscape even when is is working correctly.
Playing with two browsers is enough, adding two more to the mix isn't a good idea, IMHO

Try reinstalling IE.
Did that, twice. I even found a place to get an image of IE back to IE 3.0, MS stopped supporting anything before 6.0 just last month.
>Better yet, upgrade to IE6 since it has the most up to date information.
MS stopped supporting netscape style plugins with IE 5.5SP2.
Several pieces of S/W depend on them. IE6.0 is not an option at this time.

>It is possible that IE5.x dislikes JRE 1.4.x.
I tried going back to JRE1.3x no go.

>Alternately, try reinstalling/repair installing IE 5.5.
Done that, no go.
intersxtingly, I noticed that you CAN'T uninstall IE from the ctl panel, all you can do is update or repair. M$ strikes again :-(

>Make sure no previous versions of the JRE are installed when you uninstall 1.4.1_2. Some shared files might not be deleted or changed on an uninstall/reinstall, especially if they're open and locked

I looked, there are no java related files noticeable after removing JRE x.x.

I think a re-install of Windoze into a new directory (or even new disk) might be appropriate.
__________________
-----
Bob S
Making errors of 3 orders of magnitude since 1.975
Reply With Quote
  #12  
Old 05-07-03, 12:52
snakefoot's Avatar
snakefoot snakefoot is offline
Sergeant Major
 
Join Date: Jan 2002
Location: Denmark
Posts: 880
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Seems you are about to try anything to get the java-engine working. Before trying a reinstall you could try to reinstall the MS Virtual Machine:

http://java-virtual-machine.net/download.html

Btw. what buttons gives you the error ? links-buttons on the homepage ?, or browsers-buttons like back and forward ?

Could also be nice with an exact error message(screenshot) from Internet Explorer as it would make it possible to search google for similar cases.
Reply With Quote
  #13  
Old 06-25-03, 10:34
morlok morlok is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2002
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

>Seems you are about to try anything to get the java-engine working.

I finally gave up on trying to revive Java working on this machine.
Re-isntalling Java, re-isntalling IE (and uppgrading to 6.0), re-isntalling Win98SE, all didn't work.

Now, I knew this from the beginning, but it worked imperfectly....
Opera comes with a version that has its own java functionality built in. (it's the ~12MB D.L, not the %MB one).
The Java compiler/whatever that is embedded in Opera works OK. Not great, as Opera had a different idea of page composition and framing (the same page looks different than IE, usually worse :-( )

So... when I need java functionality to get a plane ticket on-line, I can use Opera.
Not an ideal solution, but it works.
__________________
-----
Bob S
Making errors of 3 orders of magnitude since 1.975
Reply With Quote
  #14  
Old 06-25-03, 11:41
da chicken's Avatar
da chicken da chicken is offline
Major Geek
 
Join Date: Apr 2003
Location: Tucson, AZ
Posts: 1,466
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

Go to:
Tools/Internet Options/Advanced.

Scroll down to Java (Sun) and Microsoft VM. Try using the Sun Java and disabling MS, and then try MS and disable Sun.
__________________
"Those who will not reason are bigots; those who cannot are fools; and those who dare not are slaves." -- Lord Byron

Windows 2k/XP Stop Error and Bug Check Codes:
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/DevTest_g/hh/DevTest_g/BCIntro_ea8b9fd0-2d81-4a04-a7ed-c1c6a80bd501.xml.asp
Reply With Quote
  #15  
Old 06-25-03, 12:49
morlok morlok is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2002
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

>Go to:
>Tools/Internet Options/Advanced.

>Scroll down to Java (Sun) and Microsoft VM. Try using the Sun >Java and disabling MS, and then try MS and disable Sun.


Been there. done that, no T-shirt.
BTW, as I posted before, MS VMjava perfectly understands:

javascript:document.cs1.submit()

and I proceed to the next page.

BUT.....
it fails on:

javascript:next_page(stuff)
javascript:cov_change_settings()
javascript:cov_openchoices(stuff)
(etc)

with an 'error on page' msg.

So, MSjavaVM is apparently installed to some extent, but is being picky about which commands it will execute.

BTW, I was running fine with MSjavaVM, but decided to D/L and install the new SunJava RE 1.4.1_02 (or whatever the latest release was), even whent as far as finding and installing RE V1.3.(something).
I am coming to rue the day that I had a spare minute and decided to check out the new release of Sun Java RE.

just sign me:
Bummed out Bob
__________________
-----
Bob S
Making errors of 3 orders of magnitude since 1.975
Reply With Quote
Sponsored links
  #16  
Old 06-25-03, 18:19
da chicken's Avatar
da chicken da chicken is offline
Major Geek
 
Join Date: Apr 2003
Location: Tucson, AZ
Posts: 1,466
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

I dunno. Uninstall all the JRE's you have. Maybe the bad file is a shared one.
__________________
"Those who will not reason are bigots; those who cannot are fools; and those who dare not are slaves." -- Lord Byron

Windows 2k/XP Stop Error and Bug Check Codes:
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/DevTest_g/hh/DevTest_g/BCIntro_ea8b9fd0-2d81-4a04-a7ed-c1c6a80bd501.xml.asp
Reply With Quote
  #17  
Old 06-27-03, 16:40
morlok morlok is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2002
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

> dunno. Uninstall all the JRE's you have. Maybe the bad file is a shared one.

Been there, done that, no T-shirt.
I went as far as deleting any and every reference to Java, jre/j2re
from the registry, and rebuilding/compressing/checking it.

Thanks for the help, chicken man.
I think I'll just wait for another rainy weekend (or month ;-) and re-install everything, including Win98, into an entirely new directory.
__________________
-----
Bob S
Making errors of 3 orders of magnitude since 1.975
Reply With Quote
  #18  
Old 07-13-03, 15:39
morlok morlok is offline
Private First Class
 
Join Date: Apr 2002
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

>Seems you are about to try anything to get the java-engine working.

I finally gave up on getting java to work.
Then, it fixed itself, sorta.

I finally figured out my java problems.
The cause turned out to be 'none of the above'.
It was AdSubtract Pro (sort of).
After running AD+- std efition for years, I upgraded to Pro.
SE ony allows you to filter cookies and adds on a per site basis (15 sites max), plus a default setting for all others.
Pro allows you to filter ads,cookies, plus pop-ups, animations, music, etc, ....PLUS..... Java scripts.
Ad+- Pro was set to filter javascripts as the default setting for all sites not enumerated in the individual site database.

I finally noticed that javascripts were working when I was debugging an unrelated problem, and had stripped out all unnnecessary components from the system, including ZA and AD+-.
It took awhile, but I finally got it down to the fact that AD+- std would work, but Pro wouldn't. Analyzing the difference finally revealed that it was the extra filtering that was (obviously!!!) stopping Java.
Definitely a Homer Simpson moment. Unfortunately.

Interestingly, my use of java functions (mostly configuration changes for on-line sites and occasional travel sites) was low enough that it was months after upgrading to Pro that it became irritating enough to try to figure it out. And even then I was trying to figure out something else.
Such is Windoze programming.
__________________
-----
Bob S
Making errors of 3 orders of magnitude since 1.975
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:21.

MajorGeeks.Com Menu

MajorGeeks.Com \ All In One Tweaks \ Android \ Anti-Malware \ Anti-Virus \ Appearance \ Backup \ Browsers \ CD\DVD\Blu-Ray \ Covert Ops \ Drive Utilities \ Drivers \ Graphics \ Internet Tools \ Multimedia \ Networking \ Office Tools \ NEW! PC Games \ System Tools \ Macintosh \ Demonews.Com \ Top Downloads

MajorGeeks.Com \ News (Tech) \ Off Base (Other Websites News) \ Way Off Base (Offbeat Stories and Pics)

Social: Facebook \ YouTube \ Twitter \ Tumblr \ Pintrest \ RSS Feeds


All content Copyright MajorGeeks.com source code Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2009 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Ad Management by RedTyger