MajorGeeks Support Forums

Go Back   MajorGeeks Support Forums > ----------= PC, Desktop and Laptop Support =---------- > Software
Register FAQ Members List Calendar Casino Mark Forums Read

Software Software such as operating systems like Windows XP, Windows Vista, Windows 7 etc., or specific programs.


Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-26-08, 03:14
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question Audio device on high definition audio bus problem

Hey,

My mobo is an abit AX78.
Audio device on high definition audio bus<<<<has an exclamation mark (!) next to it and I get no sound. It wont let me update driver or anything. Downloaded someting from microsoft and still nothing. Pleaaassseee help, no sound is driving me crazy!!!!

Thanks,
Jessee
Sponsored links
  #2  
Old 05-26-08, 06:31
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

This motherboard has an onboard audio system.
The driver for this device is to be found on
http://www.abit.com.tw/page/en/downl...EARCHTEXT=AX78
(last driver download on the page)

You say that you downlaoded "something" from MS.
What?
Was it their MS AUU driver?
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #3  
Old 05-26-08, 14:26
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

iv downloaded that b4, it didnt work. It was an update for the audio i downloaded.
  #4  
Old 05-26-08, 15:50
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

That is the correct driver for your motherboard.
Uninstall your present driver and load that one.

I still am curious what it was you downloaded from Microsoft.
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #5  
Old 05-27-08, 05:28
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

I downloaded kb111888 from microsoft.
Sponsored links
  #6  
Old 05-27-08, 07:02
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

I believe that you mean kb888111.
That is the kb (knowledge base) paper that describes the need for the MS UAA (Universal Audio Architecture) driver that I mentioned in my original reply.
A complete description is available
http://download.microsoft.com/downlo...A_Overview.doc
As it mentions in kb888111 you should "submit a request to Microsoft Online Customer Services to obtain the hotfix. To submit an online request to obtain the hotfix, visit the following Microsoft Web site:
http://go.microsoft.com/?linkid=6294451 "
They should allow you to download the hotfix executable that your system needs.
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #7  
Old 05-27-08, 14:29
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Ok, thanks heaps, il give it a go
  #8  
Old 05-27-08, 19:51
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Didnt work
  #9  
Old 05-27-08, 20:24
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

The ! has gone but still no sound...
  #10  
Old 05-27-08, 20:30
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Have you checked your advanced audio properties to be sure nothing is muted?

If the "!" is gone then that means that you driver is properly installed and working.
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
Sponsored links
  #11  
Old 05-27-08, 21:18
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Everything is not muted, all set to run fine, but no sound. Only thing i can see that is missing is Realtek audio driver, and it wont let me install it.
  #12  
Old 05-27-08, 21:26
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

What do you mean "it won't let" you install it?
What exactly happens when you try to install the driver?
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #13  
Old 05-27-08, 21:47
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

It says "Install Realtek HD Audio Driver Failure!!".
  #14  
Old 05-27-08, 22:16
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

You tried to install the Realtek driver after you successfully installed the UAA hotfix?
Can you post a screenshot of the error message?
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #15  
Old 05-27-08, 23:08
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

i think i downloaded the vista hotfix....il try again.
Sponsored links
  #16  
Old 05-28-08, 06:52
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

A friend of mine reminded me to ask you if you had checked your Windows Audio Service to be sure it was running.
You will find it in the Control Panel under Administrative Tools>Component Services>Services (local).
The Status should be "Running" and the Startup Type should be set to "Automatic". If it is not, double click on the entry and change the setting to "Automatic"
He also mentioned that you should check and make sure your audio is "not set to digital".
I admit that I am unfamiliar with this last. Perhaps someone else here could elaborate on what he meant.
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #17  
Old 05-28-08, 08:52
musksnipe
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

You should be able to find a box marked "Digital Output Only", if you look in Control Panel>Sounds and Audio Devices>Advanced Settings, It should NOT be checked.
  #18  
Old 05-28-08, 14:11
LTJessee LTJessee is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 30
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

Cant find that box, ATI HD Rear output is what its tryna play too
  #19  
Old 05-29-08, 08:52
joelsz's Avatar
joelsz joelsz is offline
First Sergeant
 
Join Date: Apr 2008
Location: Michigan
Posts: 793
Thanks: 8
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

I don't see the check box that Musksnipe mentioned either.
It may only be available for some audio cards and not for others.

The only other thing I can think to tell you is to make sure you have the correct device listed as your "Default Playback".
Look in Control Panel>Sounds and Audio Devices>Audio tab
and make sure the Default Device is set to your sound card.
__________________
"In diagnosing problems, only alter one parameter at a time."
  #20  
Old 06-04-08, 13:04
Spenk009 Spenk009 is offline
Private E-2
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Audio device on high definition audio bus problem

I have the sameproblem with my laptop. But is kinda my fault cos i deleted the driver by accident and now windows keeps askin me if i want to the driver to it, but it fails. Realtek has the same problem as described below.
Sponsored links
Closed Thread

Tags
abit, ax78, realtek, sound problems

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Realtek High Definition Audio Driver problems Calade Software 12 09-30-08 14:50
Realtek High Definition Audio Driver problems (HP dv9000 - Model DV9644CA Laptop) KOzekz Software 12 07-16-08 09:59
accidentally removed my Realtek High Definition Audio driver zoloftgranny Software 14 01-15-08 20:36
Not the Same Old Sound Problem - No Audio Device / Plug and Play Software Device Enum JeremyI Software 1 02-23-07 11:22
c-media high definition audio driver won't uninstall taz55 Software 3 06-05-06 03:11


All times are GMT -5. The time now is 05:57.


MajorGeeks.Com Home Page
| Admin Tools | All In One | Anti-Spyware | Anti-Virus | Appearance | Backup | Benchmarking | BIOS | Browsers | Covert Ops |
Data Recovery | Diagnostics | Drive Cleaners | Drive Utilities | Drivers | Driver Tools Ergonomics | Firewalls | Games | Game Tweaks | Graphics | Input Devices | Internet Tools | Macintosh | Mail Utilities | Memory | Messaging | Monitoring | Microsoft | Multimedia | Networking | Office Tools | Process Management | Processor | Registry | Security | System Info | Toys | Video | Miscellaneous
|
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2009 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Ad Management by RedTyger