MajorGeeks Support Forums

Go Back   MajorGeeks Support Forums > ----------= PC, Desktop and Laptop Support =---------- > Hardware
Register FAQ Members List Calendar Casino Mark Forums Read

Hardware Hardware like hard drives, motherboards, video cards, printers, CD-ROMs, etc.


Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-08-10, 17:51
TaneMarduk's Avatar
TaneMarduk TaneMarduk is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 46
Thanks: 10
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question New GeForce 8400 GS Install, Boot Issues

I installed a brand new NVIDIA Galaxy GeForce 8400 GS video card into my computer, and when I booted it up, it gave me a different boot screen. Not odd, but I recieved an error message. The boot screen said, "Intel Boot Agent GE v1.2.28 copyright 1997-2005 Intel Corporation Base Code PXE-2.1 Build 084." and the error message I gotw was, "PXE-E61: media test failure, check cable. PXE-M0F: exiting boot agent." I tried to remove the card and reboot so that I could research the issue, but my computer will no longer boot even without the card installed. I get the error message no matter what. A kind friend of mine did a little search, and apparently there are four causes for that message: bad CMOS, bad BIOS, a bad or non-bootable HDD, or non-bootable removeable media in the computer. Seeing as my computer was functioning just fine right before I installed the new card, I think my BIOS, HDD, and CMOS are all fine. I did, in fact, have a non-bootable CD in my drive, but the problem persisted after it was removed. I will be returning this card. I tested it in this computer, and it caused the boot issue. It will not fit in the case I bought it for, so I'm going to exchange it. What I really need to know is what's causing the boot problem and how to fix it. I apologize for the complete lack of line breaks, but I'm typing this on my sister's DSi since my PC won't start up. Thank you for taking the time to read this, I hope there's a quick solution.
Sponsored links
  #2  
Old 03-08-10, 21:03
fatjake440's Avatar
fatjake440 fatjake440 is offline
Private First Class
 
Join Date: Nov 2007
Location: ohio
Posts: 90
Thanks: 2
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default Re: New GeForce 8400 GS Install, Boot Issues

i would put the card in, do a fresh install of a os, and see if that does it, if not, physically inspect the card. see if thiers a crack, bust, or something " out of the ordinary " on or not on it.
__________________
amd am3 965 black edition 3.8 ghz,6gb ocz 1333 mhz, 2x diamond 5970
  #3  
Old 03-08-10, 21:32
scajjr scajjr is offline
Sergeant
 
Join Date: Jan 2010
Location: NH, USA
Posts: 420
Thanks: 1
Thanked 58 Times in 54 Posts
Default Re: New GeForce 8400 GS Install, Boot Issues

Quote:
Originally Posted by TaneMarduk View Post
I installed a brand new NVIDIA Galaxy GeForce 8400 GS video card into my computer, and when I booted it up, it gave me a different boot screen. Not odd, but I recieved an error message. The boot screen said, "Intel Boot Agent GE v1.2.28 copyright 1997-2005 Intel Corporation Base Code PXE-2.1 Build 084." and the error message I gotw was, "PXE-E61: media test failure, check cable. PXE-M0F: exiting boot agent." I tried to remove the card and reboot so that I could research the issue, but my computer will no longer boot even without the card installed. I get the error message no matter what. A kind friend of mine did a little search, and apparently there are four causes for that message: bad CMOS, bad BIOS, a bad or non-bootable HDD, or non-bootable removeable media in the computer. Seeing as my computer was functioning just fine right before I installed the new card, I think my BIOS, HDD, and CMOS are all fine. I did, in fact, have a non-bootable CD in my drive, but the problem persisted after it was removed. I will be returning this card. I tested it in this computer, and it caused the boot issue. It will not fit in the case I bought it for, so I'm going to exchange it. What I really need to know is what's causing the boot problem and how to fix it. I apologize for the complete lack of line breaks, but I'm typing this on my sister's DSi since my PC won't start up. Thank you for taking the time to read this, I hope there's a quick solution.
I would try resetting the BIOS. Usually there is a jumper on the motherboard, that you can move the jumper on that will clear the BIOS (put the jumper back where it was afterwards). If there is a battery on the motherboard (would be a round, silver battery like a large watch battery), you can remove that for a minute or so , that will clear the BIOS as well.

There may be a BIOS setting that you had to change to let it use the video card slot first instead of the onboard video. Some motherboards auto-detect a video card in the slot, some require you to change the setting in the BIOS first.

Sam
  #4  
Old 03-08-10, 22:46
TaneMarduk's Avatar
TaneMarduk TaneMarduk is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 46
Thanks: 10
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: New GeForce 8400 GS Install, Boot Issues

Thanks for the replies, scajjr and fatjake440.
Jake, I'm not able to do a fresh install, I don't have a blank or unused HDD.
Scajjr, I don't think that's the issue. I have my BIOS set to auto, I checked. I'm not certain if I have an onboard video card, I haven't researched the chip I think is the video card to be sure. *shrug*
Anyway, what might go wrong with or because of clearing the BIOS?
  #5  
Old 03-11-10, 14:48
TaneMarduk's Avatar
TaneMarduk TaneMarduk is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 46
Thanks: 10
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: New GeForce 8400 GS Install, Boot Issues

Does anyone have any suggestions? I have no computer right now, I need to find a solution. I would very much appreciate it. Thank you.
Sponsored links
  #6  
Old 03-11-10, 19:31
plodr's Avatar
plodr plodr is offline
Major Geek Extraordinaire
 
Join Date: Sep 2007
Location: at my computer
Posts: 14,501
Thanks: 208
Thanked 2,643 Times in 2,447 Posts
Default Re: New GeForce 8400 GS Install, Boot Issues

Quote:
media test failure, check cable. PXE-M0F
PXE means that your computer for some unknown reason is trying to boot from a networked drive.
You need to go into the BIOS and disable network as a possible boot device.
Make your internal boot device the first boot device and the optical drive the 2nd or you can also reverse this and make the optical drive 1st and the internal hard drive 2nd.
__________________
7" ASUS eeepc lubuntu 14.04
Aspire V5 7 HomePremium
The Following User Says Thank You to plodr For This Useful Post:
TaneMarduk (03-11-10)
  #7  
Old 03-12-10, 13:27
TaneMarduk's Avatar
TaneMarduk TaneMarduk is offline
Private First Class
 
Join Date: May 2008
Posts: 46
Thanks: 10
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thumbs up Re: New GeForce 8400 GS Install, Boot Issues

Thank you very much, all is solved.
I'm finally able to boot up, the driver installation worked fine, (though I had to run it twice to get everything installed) and I'm now able to play a few games that used to be out of my league. lol.
Definitely enjoying this. Thanks again. :D
Closed Thread

Tags
8400, boot, galaxy, geforce, nvidia

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
XP boot issues - MBR issues - Long History okn0tok Software 42 08-28-08 13:26
GeForce 8400 gs SZ3JD6 Hardware 2 06-15-08 18:34
Fresh install of XP-pro, issues issues issues... Trikster Software 16 06-15-06 00:44
GeForce 6800 GS Driver Issues C-bro Software 4 01-04-06 02:32
Issues with Geforce 6600 GT graphics card electroshockblues Hardware 1 12-28-04 11:21


All times are GMT -5. The time now is 15:58.

MajorGeeks.Com Menu

MajorGeeks.Com \ All In One Tweaks \ Android \ Anti-Malware \ Anti-Virus \ Appearance \ Backup \ Browsers \ CD\DVD\Blu-Ray \ Covert Ops \ Drive Utilities \ Drivers \ Graphics \ Internet Tools \ Multimedia \ Networking \ Office Tools \ NEW! PC Games \ System Tools \ Macintosh \ Demonews.Com \ Top Downloads

MajorGeeks.Com \ News (Tech) \ Off Base (Other Websites News) \ Way Off Base (Offbeat Stories and Pics)

Social: Facebook \ YouTube \ Twitter \ Tumblr \ Pintrest \ RSS Feeds


All content Copyright MajorGeeks.com source code Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2009 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Ad Management by RedTyger