MajorGeeks Support Forums

Go Back   MajorGeeks Support Forums > ----------= PC, Desktop and Laptop Support =---------- > Software
Register FAQ Members List Calendar Casino Mark Forums Read

Software Software such as operating systems like Windows XP, Windows Vista, Windows 7 etc., or specific programs.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-27-10, 00:05
gromoso gromoso is offline
Private E-2
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 7
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Realtek HD Audio not playing any sound

hi, I need help, no sound comes out of my system despite trying most if not all the fixes mentioned in the different threads. i have been trying to resolve this issue for a long time. i have attached a Everest report. my system is an abit an-m2hd, amd 5000 2.6ghz, 2 GB ram. i have updated the drivers to the latest realtek HD Audio Driver R2.48 and Nvidia Geoforce 197.45 WHQL. i have tried every permutation possible in term of the install order to no avail.
please help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PS the speakers work fine and are in the proper plug
Attached Images
File Type: gif device mgr.GIF (23.5 KB, 12 views)
Attached Files
File Type: txt Report.txt (37.8 KB, 7 views)
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 05-29-10, 10:35
DavidGP's Avatar
DavidGP DavidGP is offline
MajorGeeks Forum Administrator - Grand Pooh-Bah
 
Join Date: Jan 2002
Location: UK
Posts: 38,779
Thanks: 2,955
Thanked 3,089 Times in 2,807 Posts
Default Re: Realtek HD Audio not playing any sound

Hi

Open Services up and scroll down to Windows Audio service and make sure its Started and its Startup Type is set to Automatic, (services can be found in Control Panel > Administrative Tools)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to DavidGP For This Useful Post:
tinutuva (07-22-10)
  #3  
Old 05-29-10, 22:35
gromoso gromoso is offline
Private E-2
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 7
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Realtek HD Audio not playing any sound

Hi Halo,
Thanks for the reply. Windows Audio service is started and its startup type is set to automatic. Any other suggestions?
g.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-29-10, 23:16
collinsl's Avatar
collinsl collinsl is offline
MajorGeeks Rather Average Moderator
 
Join Date: Feb 2009
Location: Portsmouth, UK
Posts: 2,929
Thanks: 46
Thanked 430 Times in 400 Posts
Default Re: Realtek HD Audio not playing any sound

What OS are you running?
__________________
"Tombstone has two dance halls, a dozen gambling places and more than 20 saloons. Still, there is hope, for I know of two Bibles in town." -- Judge Wells Spicer in 1881
Reply With Quote
  #5  
Old 06-01-10, 12:00
gromoso gromoso is offline
Private E-2
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 7
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Realtek HD Audio not playing any sound

i am running xp sp3.
Reply With Quote
Sponsored links
  #6  
Old 06-03-10, 13:45
DavidGP's Avatar
DavidGP DavidGP is offline
MajorGeeks Forum Administrator - Grand Pooh-Bah
 
Join Date: Jan 2002
Location: UK
Posts: 38,779
Thanks: 2,955
Thanked 3,089 Times in 2,807 Posts
Default Re: Realtek HD Audio not playing any sound

Hi


Try the below

Quote:

You will need to do this as this fools XP SP3 into thinking its SP2 and allow the re-install of the UAA HD Audio Patch as this patch is required before any of the HD device drivers are installed

Install your Chipset driver from HERE and reboot, then continue with the below


Goto Start > Run and type in regedit , then click OK.
Click the plus signs in front of HKEY_LOCAL_MACHINE, SYSTEM, Current Control Set, Control, and finally, click Windows.
In the right panel you will see CSDVersion.
Right click it, choose Modify.
In the highlighted input window, you should see 300. Change it to 200.
Click OK, close regedit and restart your PC. Windows will now think it is SP2 and allow you to install the Microsoft UAA Driver from HERE and then your Sound Driver from HERE

Make sure to reboot and then test your sound BEFORE, changing the value back to 300.

Then follow the same steps to change it back to SP3. Change the 200 back to 300.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to DavidGP For This Useful Post:
gromoso (06-03-10)
  #7  
Old 06-04-10, 00:04
gromoso gromoso is offline
Private E-2
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 7
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Realtek HD Audio not playing any sound

hi Halo,
As per your instruction, I reset the xp version to 2 , restarted the computer, installed UAA driver then the sound driver rebooted but still no sound. As i was unzipping the sound driver downloaded from Abit it appeared as if there is a UAA driver incorporated in it the kb888111xpsp2 file, i don't know if that is what causing the conflict. Thank you for the tip anyway. Would installing a sound card resolve the problem?
Reply With Quote
  #8  
Old 06-04-10, 13:01
DavidGP's Avatar
DavidGP DavidGP is offline
MajorGeeks Forum Administrator - Grand Pooh-Bah
 
Join Date: Jan 2002
Location: UK
Posts: 38,779
Thanks: 2,955
Thanked 3,089 Times in 2,807 Posts
Default Re: Realtek HD Audio not playing any sound

Quote:
Originally Posted by gromoso View Post
Would installing a sound card resolve the problem?
Hi

Yes its a good way to test this in installing a sound card if you have one.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-04-10, 20:30
just2snoop just2snoop is offline
Private E-2
 
Join Date: May 2010
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Realtek HD Audio not playing any sound

i have a hp and lost the multimedia audio controll driver thats built on board ..so i opened back saw i have a pci slot so bought a sound card and once u boot back up will auto install it .is easy fix to . for 4.00 on ebay u can get the external usb sound card with mic and head set plugins also ..good luck ..
Reply With Quote
  #10  
Old 06-04-10, 21:01
gromoso gromoso is offline
Private E-2
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 7
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Realtek HD Audio not playing any sound

Hi
I will get one over the weekend and will let you guys know how it turns out.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to gromoso For This Useful Post:
DavidGP (06-05-10)
Sponsored links
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound issues with realtek hd audio and delta 66 sound card gfish24 Hardware 0 08-23-09 12:16
Realtek HD Audio - No Sound ShirtTales Software 7 09-06-08 16:14
Realtek Audio. No sound Discorde Software 31 05-30-08 15:39
Realtek audio, no sound. new pc for me cutehumor Software 2 04-10-08 01:09
No Sound / Realtek HD Audio 2.0.9.8 / mobo gaslight11 Software 37 02-10-08 21:26


All times are GMT -5. The time now is 00:33.

MajorGeeks.Com Menu

MajorGeeks.Com \ All In One Tweaks \ Android \ Anti-Malware \ Anti-Virus \ Appearance \ Backup \ Browsers \ CD\DVD\Blu-Ray \ Covert Ops \ Drive Utilities \ Drivers \ Graphics \ Internet Tools \ Multimedia \ Networking \ Office Tools \ NEW! PC Games \ System Tools \ Macintosh \ Demonews.Com \ Top Downloads

MajorGeeks.Com \ News (Tech) \ Off Base (Other Websites News) \ Way Off Base (Offbeat Stories and Pics)

Social: Facebook \ YouTube \ Twitter \ Tumblr \ Pintrest \ RSS Feeds


All content Copyright MajorGeeks.com source code Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2009 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Ad Management by RedTyger