MajorGeeks Support Forums

Go Back   MajorGeeks Support Forums > ----------= PC, Desktop and Laptop Support =---------- > Software
Register FAQ Members List Calendar Casino Mark Forums Read

Software Software such as operating systems like Windows XP, Windows Vista, Windows 7 etc., or specific programs.


Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-19-05, 14:54
whicky1978 whicky1978 is offline
Master Sergeant
 
Join Date: Sep 2004
Location: Clarksville, TN
Posts: 590
Thanks: 10
Thanked 1 Time in 1 Post
Default 0x80042109 error in Microsoft Outlook

Using MS Outlook, I am able to recieve emails using imap, but can't send emails using smtp. 1)I have disbable Norton's email scan, this helped elimate 1 error code
2)I have disabled Norton Antivirus
3)I have turned off the Windows XP firewall
4)I have check smtp in the "Advanced" part of Windows Firewall, and tried using my IP address, the IP address listed for Juno, and my computers name.
5)I have tried port numbers (in OL) 25 and 3535--it worked for another guy on the internet
6)I have entered

I am using dialup juno speedband as my ISP, and my email server is utk.edu

Here is my computer specs

OS Name Microsoft Windows XP Home Edition
Version 5.1.2600 Service Pack 2 Build 2600
OS Manufacturer Microsoft Corporation
System Name [Deleted for security reasons]
System Manufacturer IBM
System Model 2645JJ4
System Type X86-based PC
Processor x86 Family 6 Model 8 Stepping 3 GenuineIntel ~498 Mhz
BIOS Version/Date IBM ITET48WW, 11/30/1999
SMBIOS Version 2.2
Windows Directory C:\WINDOWS
System Directory C:\WINDOWS\system32
Boot Device \Device\HarddiskVolume1
Locale United States
Hardware Abstraction Layer Version = "5.1.2600.2180 (xpsp_sp2_rtm.040803-2158)"
User Name [Deleted on purpose for security and privacy reasons]
Time Zone Eastern Standard Time
Total Physical Memory 576.00 MB
Available Physical Memory 256.07 MB
Total Virtual Memory 2.00 GB
Available Virtual Memory 1.96 GB
Page File Space 1.37 GB
Page File C:\pagefile.sys
Sponsored links
  #2  
Old 03-19-05, 15:14
Matacumbie's Avatar
Matacumbie Matacumbie is offline
Rocky Top
 
Join Date: Aug 2002
Location: Tennessee
Posts: 5,020
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 16 Posts
Default Re: 0x80042109 error in Microsoft Outlook

Try a few of these, http://support.microsoft.com/?kbid=813514

Steve
__________________
PLEASE DO NOT PM ME WITH QUESTIONS REGARDING MARRIAGE RELATED ISSUES

Momma always said "be good".......but she's been wrong before.
  #3  
Old 03-19-05, 15:52
whicky1978 whicky1978 is offline
Master Sergeant
 
Join Date: Sep 2004
Location: Clarksville, TN
Posts: 590
Thanks: 10
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: 0x80042109 error in Microsoft Outlook

I have tried using Outlook Express, and I get a different error message.

"The connection to the server has failed. Account: 'imap.utk.edu', Server: 'smtp.utk.edu', Protocol: SMTP, Port: 25, Secure(SSL): No, Socket Error: 10060, Error Number: 0x800CCC0E"
  #4  
Old 03-20-05, 21:35
whicky1978 whicky1978 is offline
Master Sergeant
 
Join Date: Sep 2004
Location: Clarksville, TN
Posts: 590
Thanks: 10
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: 0x80042109 error in Microsoft Outlook

Quote:
Originally Posted by whicky1978
Using MS Outlook, I am able to recieve emails using imap, but can't send emails using smtp. 1)I have disbable Norton's email scan, this helped elimate 1 error code
2)I have disabled Norton Antivirus
3)I have turned off the Windows XP firewall
4)I have check smtp in the "Advanced" part of Windows Firewall, and tried using my IP address, the IP address listed for Juno, and my computers name.
5)I have tried port numbers (in OL) 25 and 3535--it worked for another guy on the internet
6)I have entered

I am using dialup juno speedband as my ISP, and my email server is utk.edu

Here is my computer specs

OS Name Microsoft Windows XP Home Edition
Version 5.1.2600 Service Pack 2 Build 2600
OS Manufacturer Microsoft Corporation
System Name [Deleted for security reasons]
System Manufacturer IBM
System Model 2645JJ4
System Type X86-based PC
Processor x86 Family 6 Model 8 Stepping 3 GenuineIntel ~498 Mhz
BIOS Version/Date IBM ITET48WW, 11/30/1999
SMBIOS Version 2.2
Windows Directory C:\WINDOWS
System Directory C:\WINDOWS\system32
Boot Device \Device\HarddiskVolume1
Locale United States
Hardware Abstraction Layer Version = "5.1.2600.2180 (xpsp_sp2_rtm.040803-2158)"
User Name [Deleted on purpose for security and privacy reasons]
Time Zone Eastern Standard Time
Total Physical Memory 576.00 MB
Available Physical Memory 256.07 MB
Total Virtual Memory 2.00 GB
Available Virtual Memory 1.96 GB
Page File Space 1.37 GB
Page File C:\pagefile.sys
I'm at my wit's end. I tried using MS OL to access my juno account, and it does not work either. It does not work with OL express either--so I doubt that re-installing Outlook will help.
  #5  
Old 03-20-05, 21:43
Matacumbie's Avatar
Matacumbie Matacumbie is offline
Rocky Top
 
Join Date: Aug 2002
Location: Tennessee
Posts: 5,020
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 16 Posts
Default Re: 0x80042109 error in Microsoft Outlook

whicky,

Did you try all the WORKAROUNDS in the MS link I gave you?

Steve
__________________
PLEASE DO NOT PM ME WITH QUESTIONS REGARDING MARRIAGE RELATED ISSUES

Momma always said "be good".......but she's been wrong before.
Sponsored links
  #6  
Old 03-20-05, 21:51
whicky1978 whicky1978 is offline
Master Sergeant
 
Join Date: Sep 2004
Location: Clarksville, TN
Posts: 590
Thanks: 10
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: 0x80042109 error in Microsoft Outlook

Quote:
Originally Posted by Matacumbie
whicky,

Did you try all the WORKAROUNDS in the MS link I gave you?

Steve
As far as I can tell. I've not reinstalled MS OL.

I have disabled Nortan Antivirus, but with not help. And I turned off its email feature. Also, I searched Norton's site, but found nothing other than links to Microsoft.

I tried turning off the Windows XP firewall, the only one I have.

I tried using Outlook Express, a different program.

And I tried using my juno email account to access my juno email.

I also, I changed smtp.utk.edu to smtp.juno.com, which I think is what the article suggests. Is this method 1?
  #7  
Old 03-20-05, 22:06
whicky1978 whicky1978 is offline
Master Sergeant
 
Join Date: Sep 2004
Location: Clarksville, TN
Posts: 590
Thanks: 10
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: 0x80042109 error in Microsoft Outlook

I think I am just going to email the server people (using my browser of course) and see if they can be of any help.
  #8  
Old 03-20-05, 22:15
Matacumbie's Avatar
Matacumbie Matacumbie is offline
Rocky Top
 
Join Date: Aug 2002
Location: Tennessee
Posts: 5,020
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 16 Posts
Default Re: 0x80042109 error in Microsoft Outlook

See if this works in OE:

From the Tools menu, choose "Accounts."
Select the "Mail" tab.
Double-click the juno account
Select the "Servers" tab.
Check the box next to "My Server Requires Authentication."
Click "OK."

Try now.

Steve
__________________
PLEASE DO NOT PM ME WITH QUESTIONS REGARDING MARRIAGE RELATED ISSUES

Momma always said "be good".......but she's been wrong before.
  #9  
Old 03-21-05, 16:05
whicky1978 whicky1978 is offline
Master Sergeant
 
Join Date: Sep 2004
Location: Clarksville, TN
Posts: 590
Thanks: 10
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: 0x80042109 error in Microsoft Outlook

Ok, I figured out that it is Juno that is keeping my from sending mail.

I went on campus today, and I was able to send email to myself. I emailed the server people, and they were like "duh" but in a nice way, saying that there is no way I can use smtp.utk.edu when my dialup is juno.com.

Apparently, however, juno.com does not use port 25. I selected "secure authentication" as well.

However, I also have a new problem, I am on campus, but I can't send mail using OL to my hotmail, gmail, and yahoo accounts--something about the IP address not being recognized or something.

Any help on that?
  #10  
Old 03-22-05, 15:09
whicky1978 whicky1978 is offline
Master Sergeant
 
Join Date: Sep 2004
Location: Clarksville, TN
Posts: 590
Thanks: 10
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: 0x80042109 error in Microsoft Outlook

Ok, I know exactly what the problem is, but I don't know how to solve it. Or if it can be solved. Juno ISP blocks port 25, this prevents me from accessing email on thier connection.
Sponsored links
  #11  
Old 03-22-05, 15:28
Matacumbie's Avatar
Matacumbie Matacumbie is offline
Rocky Top
 
Join Date: Aug 2002
Location: Tennessee
Posts: 5,020
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 16 Posts
Default Re: 0x80042109 error in Microsoft Outlook

whicky,

See if this link helps, http://office.microsoft.com/en-us/as...962621033.aspx

You may have been thru most of it but might include some different info.

Steve
__________________
PLEASE DO NOT PM ME WITH QUESTIONS REGARDING MARRIAGE RELATED ISSUES

Momma always said "be good".......but she's been wrong before.
  #12  
Old 03-22-05, 16:14
whicky1978 whicky1978 is offline
Master Sergeant
 
Join Date: Sep 2004
Location: Clarksville, TN
Posts: 590
Thanks: 10
Thanked 1 Time in 1 Post
Talking Boo ya! I figured it out.

Wow was this ever so complicated.

Ok, juno users, here is what I did.

0) Click Tools, then click Options, then "Mail Set" And depending on what you have, you will add or change your account.

1)I set up my account for Incoming: imap.utk.edu, and for out going: smtp.utk.edu

2)Here is the hard part, go to "Advanced Settings" and click the "General" tab, here you absolutely must use your juno email address for the reply button.

3)Next click on the Connection tab:, select LAN. I know that does not make sense, but it works.

4)Select the Advance tab, now type 587 for the outgoing port number. Then click OK

5)Click "Next" and then "Finish", and click Ok in the options box.

That's the quick instruction version of what to do. I may design a tutorial later.
  #13  
Old 09-30-09, 17:34
zorro7444 zorro7444 is offline
Private E-2
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: 0x80042109 error in Microsoft Outlook

Whicky,

You did it, thanks! Just change the port to 587 from 25 on more settings / advanced / outgoing tab and the problem is fixed. I was going crazy too.

Last edited by zorro7444; 09-30-09 at 17:39..
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:40.

MajorGeeks.Com Menu

MajorGeeks.Com \ All In One Tweaks \ Android \ Anti-Malware \ Anti-Virus \ Appearance \ Backup \ Browsers \ CD\DVD\Blu-Ray \ Covert Ops \ Drive Utilities \ Drivers \ Graphics \ Internet Tools \ Multimedia \ Networking \ Office Tools \ NEW! PC Games \ System Tools \ Macintosh \ Demonews.Com \ Top Downloads

MajorGeeks.Com \ News (Tech) \ Off Base (Other Websites News) \ Way Off Base (Offbeat Stories and Pics)

Social: Facebook \ YouTube \ Twitter \ Tumblr \ Pintrest \ RSS Feeds


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2009 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Ad Management by RedTyger